Bob Carlton, pilot a náš dlouholetý partner, získal prestižní ocenění

Akrobatický pilot a náš dlouholetý obchodní partner v USA Bob Carlton převzal od organizace
„International Council of Air Shows“ v prosinci 2017 v Las Vegas prestižní ocenění „Art Scholl Memorial Showmanship Award“. Kromě ocenění své dlouholeté práce tak zvýšil i renomé motoru PBS TJ100, který na svých letounech používá již od roku 2005.
Bob Carlton, pilot a náš dlouholetý partner, získal prestižní ocenění

Bob Carlton je především akrobatický pilot. Od roku 1979 do současnosti nalétal více než 2000 hodin na nejrůznějších typech letounů a vrtulníků a od roku 1993 působí jako profesionální akrobatický pilot především na leteckých show po celém světě.

IMG_20180723_092626.jpg
Bob Carlton se svou manželkou, která je zároveň jeho manažerkou, a zástupci PBS Aerospace.

Kromě kariéry pilota se věnuje rovněž vývoji nových letounů či modifikacím těch stávajících.

Ve snaze prezentovat se formou nových a inovativních řešení osadil např. dvěma konkurenčními proudovými motory větroň Salto. Tyto motory však neměly dostatečný výkon k plnohodnotnému využití větroně. Proto v roce 2005 oslovil PBS s nabídkou spolupráce. 

Ta spočívala v tom, že Bob bude prezentovat naše motory na nových trzích – primárně v USA, a to tou nejlepší možnou formou – létáním. Následovalo několik leteckých akcí, na kterých se Bob prezentoval svými skvělými akrobatickými výkony. Ukázal tak rovněž i přednosti našeho proudového motoru, a to nejen širší veřejnosti, ale také odbornému publiku, resp. z naše pohledu cílovým zákazníkům.

Brzy na to se nám díky tomu začali ozývat první zájemci. Například firma BD Micro s letounem BD-5, která použila motor TJ100 jako náhradu za starší motor firmy Microturbo. 

turbine-and-instrument.jpg
Motor PBS TJ100 v zástavbě letounu

Dále nás oslovila americká firma SONEX, která v roce 2009 zahájila projekt vývoje jednomístného letounu SubSonex a rozhodla se ho osadit právě naším motorem TJ100. Bob celý tento projekt podporoval a aktivně se na něm podílel, mimo jiné i jako zkušební pilot. 

DSC_7614-Edit.jpg
Experimentální letouny firmy Sonex s motory PBS TJ100

Nyní se již letouny s naším motorem TJ100 pod názvem Sub-Sonex prodávají.
Dalším následným projektem je například použití motoru TJ100 ve dvoumístném větroni Arcus-J.