Modifikovaný proudový motor pro bezpilotní aplikace PBS TJ40-G1NS

První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS), společnost s více než padesátiletou historií v letectví, opět rozšiřuje produktovou řadu motorů a představuje další modifikaci malého proudového motoru s navýšeným výkonem 425 N.
Modifikovaný proudový motor pro bezpilotní aplikace PBS TJ40-G1NS
Verze proudového motoru PBS TJ40-G1NS je navržena a optimalizována zejména pro jednorázové bezpilotní aplikace.  Nejmenší ze sériově vyráběných proudových motorů PBS TJ40-G1NS vyniká maximálním tahem 425 newtonů, což z něj činí ideální volbu pro cvičné terče, které potřebují cenově dostupnou, ale spolehlivou a vysoce výkonnou pohonnou jednotku. Motor poskytuje výstup elektrické energie až 150 W a je navržen pro start a restart za letu až do výšky 4 500 m. n. m. s maximální letovou hladinou 9 000 m. n. m. Vnější obvod motoru je 147 mm při hmotnosti 3,6 kg.

„Modifikace PBS TJ40-G1NS vychází zvýšeným výkonem a nižším pořizovacím nákladům vstříc požadavkům výrobců jednorázových bezpilotních leteckých prostředků.“  Doplňuje Milan Macholán, generální ředitel První brněnské strojírny Velká Bíteš, a. s.

PBS Velká Bíteš pokrývá kategorie tahu od 400 do 1 500 newtonů. Hlavními rysy, které odlišují proudové motory PBS od konkurence, jsou jejich skvělé možnosti startu a restartu za letu, vysoký elektrický výkon a vynikající poměr tahu k hmotnosti. Nedávno společnost PBS uvedla na trh palivem mazanou modifikaci oblíbeného motoru PBS TJ100P a verzi s tahem 1 500 N s označením PBS TJ150

V nejbližší době plánuje společnost PBS nový projekt vývoje proudového motoru se zvýšeným tahem převyšující 2000 N. Motor bude určen pro větší bezpilotní letecké prostředky.

TJ40-G1NS_semifront2-bez-kabelu.jpg