Nová ekologičtější slitina byla oceněna v soutěži Inovace roku 2020

V soutěži Inovace roku 2020 byla První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) a. s. oceněna – čestným uznáním za nové typy přesných odlitků rozvlákňovacích hlav na výrobu skelné vaty. Tuto cenu udílí společnost Asociace inovačního podnikání ČR, z. s. pod záštitou prezidenta České republiky.
Nová ekologičtější slitina byla oceněna v soutěži Inovace roku 2020
PBS, která letos oslavila výročí 70. let založení výrobního závodu ve Velké Bíteši, je tradičním a uznávaným výrobcem ve slévárenském průmyslu již přes 50 let.

Oceněná inovace spočívá ve vývoji nové superslitiny na bázi niklu a kobaltu. Použití tohoto materiálu nyní zaručuje životnost výrobku až 350 hodin, což je zvýšení o 50 %. Nový materiál je proto kladně hodnocen nejen pro snížení výrobních nákladů skelné vaty, ale zejména pro svůj příznivý ekologický dopad v rámci významného nárůstu životnosti rozvlákňovacích hlav. Slitiny byly vyvinuty ve spolupráci s Ústavem Fyziky materiálů AV ČR Brno a UJP Praha a jsou chráněny patentem v ČR a Německu.

Změnou technologie výroby keramických skořepin se významným způsobem sníží množství lihových par odcházejících do ovzduší a zlepší se tak podstatně ekologická situace,“ doplňuje dlouholetý zaměstnanec oddělení vývoje prof. Ing. Karel Hrbáček, DrSc.

PBS poskytuje komplexní servis od návrhu přes odlévání až po finální povrchové úpravy vysoce legovaných slitin. PBS se díky tomu stala důležitým dodavatelem pro přední světové výrobce izolačních stavebních materiálů jako například značky Ursa, Knauf Insulation, Sager, Woltz a Rotaflex. 

Kromě slévárenských výrobků je společnost PBS uznávaným výrobcem turbínových motorů a pomocných energetických jednotek pro letecký průmysl a dodavatelem turbín pro kryogeniku, energetiku a dopravní průmysl.

Tiskovou zprávu v pdf si můžete stáhnout zde