Pavel Prokeš: Galvanovna v PBS patří v Česku ke špičce ve svém oboru

Začínal na pozici mistra galvanovny, následně se stal manažerem kvality na Divizi industry (DIS). Galvanovna PBS podle něj patří v Česku ke špičce a dobře se jí daří. A jak zvládá její ředitel Pavel Prokeš kombinovat náročnou a zodpovědnou práci se svým osobním životem a rodinou?  
Pavel Prokeš: Galvanovna v PBS patří v Česku ke špičce ve svém oboru
1)    Jak dlouho pracuješ na PBS? V PBS Velká Bíteš pracuji 11 let. Předtím jsem pracoval na pozici mistr galvanovny, vedoucí galvanovny a Manažer kvality DIS – vedoucí OTK DIS. 

2)    Jaká byla tvoje nejzajímavější pracovní zkušenost na PBS?  Tady u nás ve Velké Bíteši to bude pravděpodobně pozice vedoucího a ředitele galvanovny. Je to pozice, která od člověka vyžaduje velkou míru odpovědnosti a důrazu na detail.

3)    Na jaké pozici si pracoval před tím, než si nastoupil na pozici ředitele Galvanovny. Moje předchozí pozice byla Manažer kvality DIS – vedoucí OTK. Zodpovídal jsem za chod oddělení technické kontroly a řešení požadavků zákazníků z pohledu kvality jak u stávajících, tak u nových projektů. Dále aktivní účast při auditech na DIS.

4)    Jak tě předchozí práce bavila?  Byla to pro mě velká škola, hodně jsem si rozšířil znalosti z oblasti obrábění a kvality. I to je jedna z věcí, kterou na PBS oceňuji. Člověk tu stále čelí novým výzvám a pořád se má co učit.

5)    Jak se v průběhu času měnily tvé kompetence a po jak dlouhé době začal galvanovnu vést?
Na galvanovnu jsem nastoupil jako mistr v roce 2007 a po cca 4 letech jsem přešel na pozici vedoucího galvanovny. 

6)    Galvanovně se v současné době daří. Můžeš čtenářům prozradit, jak si galvanovna v současné době konkrétně vede? Předpokládaný zisk na rok 2018 je cca 10 mil. Kč s obratem cca 43 mil. Kč. Kapacity na černění a elox jsou plně vytíženy. Výhled tržeb na příští rok je obdobný jako v letošním roce. Takže se rozhodně nenudíme.

7)    Jak bys popsal současnou atmosféru v galvanovně? Samozřejmě občas se nějaký ten problém vyskytne, ale to se podle mého názoru děje na všech pracovištích. Obecně bych ale řekl, že tu máme výborný kolektiv, který dokáže táhnout za jeden provaz. Jsou to lidi, se kterými pracuji opravdu rád.

8)    Narážíš na nedostatek kvalifikovaných lidí či dělníků v oboru? Pokud ano, jak tuto situaci řešíš? Na nedostatek lidí dnes naráží každý, nás na galvanovně nevyjímaje. Řešíme to zvyšováním kvalifikace stávajících zaměstnanců, ale částečně se daří získávat i nové zaměstnance. 

9)    Vystudoval jsi Fakultu chemicko-technologickou v Pardubicích, co bylo tvoji motivací vydat se tímto směrem? Vystudoval jsem specializaci makromolekulární chemie a korozní inženýrství se zaměřením a nátěrové hmoty. Ke galvanickým povrchovým úpravám to tedy nebylo zase tak daleko (úsměv).

10)    Práce ředitele musí být jistě časově náročná, jak zvládáš kombinovat volný čas, rodinu a práci? Občas je to samozřejmě náročné, ale musím zaklepat, že se mi to poslední dobou daří.  

11)    Jaké jsou tvoje koníčky? Rád rybařím, zajdu si na houby nebo jen tak do přírody. Mým velkým koníčkem je totiž turistika.

12)    Jak vnímáš postavení galvanovny v rámci konkurence Česku?
Vzhledem k dobré kvalitě nabízených služeb patří galvanovna v PBS Velká Bíteš a.s. ke špičce v ČR, ale bez dalšího rozvoje jak v oblasti kvality, tak i nových technologií se v budoucnu neobejdeme. 

13)    Galvanovnu čekají také jisté technické změny. Můžeš nám prozradit jaké? Řeší se rozšíření technologie eloxování, prozatím se provádí obchodní a marketingová studie s ohledem na naplnění nových kapacit.