Během Dne otevřených dveří navštívilo PBS přes 1200 lidí

V tradičním termínu první říjnové soboty se 5. 10. 2019 uskutečnil 21. Den otevřených dveří PBS. I když panovalo typicky podzimní počasí, do našeho závodu ve Velké Bíteši zavítalo asi 1250 návštěvníků.
Během Dne otevřených dveří navštívilo PBS přes 1200 lidí
Počasí nám letos poprvé skutečně nepřálo, celé dopoledne bylo zataženo a pršelo. Hlavní atrakce, kterou byla Cessna 172T, se tak návštěvníci PBS kvůli nepřízni počasí bohužel nedočkali. Cessna 172T je letoun, který vznikl v Divizi letecké techniky PBS kompletní přestavbou starší Cessny C-172M, provozované původně s pístovým motorem o výkonu 112 kW. V bítešské experimentální Cessně 172T je zabudován turbovrtulový motor PBS TP100 o výkonu 180 kW. Letoun se díky tomu vyznačuje výbornými letovými vlastnostmi, vynikající dynamikou, a navíc je nová pohonná jednotka ve srovnání s původním motorem méně hlučná.

Na davy návštěvníků ovšem čekalo nemálo dalších atrakcí. Hned na vstupu do areálu byly k dispozici drobné dárkové předměty. Areál PBS bylo možné si prohlédnout téměř za běžného provozu. Návštěvníci si mohli projít všechny divize PBS, Středisko praktického vyučování (SPV) i prostory PBS Energo.

Pro dětské návštěvníky bylo připraveno malování na obličej nebo překážková freestyle dráha pro kola. Svoji zručnost si mohli zájemci vyzkoušet v SPV, kde byla zřízena celkem čtyři stanoviště s možností vyzkoušet si něco málo z ručního zpracování kovů (zatloukání hřebíků, pilování, řezání a stříhání). Děti dostaly za odměnu nafukovací balónky s emblémem.

V jídelně PBS bylo podáváno malé občerstvení. K tomu se navíc na slévárně již tradičně tavila čokoláda a v prostorách PBS Energa se pražila kukuřice.

Děkujeme všem návštěvníkům, že se i přes nepřízeň počasí zúčastnili, a současně všechny zveme na příští ročník. V roce 2020 totiž PBS Velká Bíteš oslaví 70leté výročí založení, takže bude přichystán bohatý program.