PBS se zúčastnila aerokosmického salonu MAKS 2019 a oslavila 20 let od počátku spolupráce s výrobci ruských vrtulníků

První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) dodává již 18 let pomocné energetické jednotky (APU) pro ruské vrtulníky Mi-8, Mi-17 a Mi-171. Do konce letošního roku pak firma vyrobí již tisící kus této jednotky s označením Safír 5K/G MI. První kontakt se zástupci ruských výrobců vrtulníků proběhl na aerosalonu MAKS v roce 1999, takže letošní účastí PBS oslavila již 20 let od počátku spolupráce. Na právě skončeném veletrhu MAKS 2019 PBS prezentovala Safír 5K/G MIS, což je verze jednotky Safír 5K/G MI určená pro zástavbu do již provozovaných vrtulníků jako náhrada za původní ukrajinskou APU. Dalšími exponáty PBS byly nový proudový motor PBS TJ150 a startér generátor EMG-200 vyvinutý pro vrtulníky Ansat.

 
PBS se zúčastnila aerokosmického salonu MAKS 2019 a oslavila 20 let od počátku spolupráce s výrobci ruských vrtulníků
PBS se zaměřuje se na vývoj turbínových pohonných jednotek, pomocných energetických jednotek (APU) a klimatizačních systémů (ECS) pro různé typy letounů a vrtulníků. Leteckou techniku PBS vyvíjí a vyrábí již více než 50 let. Za tuto dobu realizovala téměř 6 000 zástaveb pomocných energetických jednotek.
PBS je jednou ze 4 firem na světě, která vlastní certifikát na vývoj, výrobu a údržbu APU od evropské agentury EASA.
 
„Letos je to již 18 let, co jsme zahájili dodávky pomocných energetických jednotek Safír pro ruské vrtulníky Mil. V nejbližší době proto očekáváme významný milník v naší produkci. Na podzim PBS vyrobí již 1000. pomocnou energetickou jednotku Safír 5K/G MI, která byla vyvinuta pro vrtulníky Mi-8, Mi-17 a Mi-171,“ uvádí Milan Macholán, generální ředitel PBS. Stávající konfigurace APU z produkce PBS garantují možnost nepřetržitého provozu až 6 hodin. Ve výkonové kategorii do 100 kW patří ke světové špičce, což dokladují mj. získané a opakovaně obhajované certifikáty DOA, POA a MOA od agentury EASA,“ dodává Milan Macholán.
 
Na veletrhu MAKS 2019 prezentovala PBS svoji další APU Safír 5K/G MIS, což je modifikovaná verze jednotky Safír 5K/G MI. Je určena pro zástavbu v již provozovaných vrtulnících Mil namísto původních ukrajinských APU.
 
Dalším exponátem PBS na aerosalonu MAKS 2019 byl nový proudový motor PBS TJ150. „PBS TJ150 je náš nejsilnější a zcela nový proudový motor určený převážně pro aplikace v bezpilotních létajících prostředcích. Jeho vývoj byl završen v loňském roce na základě inovací našeho neprodávanějšího proudového motoru PBS TJ100, kdy jsme náročnými konstrukčními změnami dosáhli vyššího tahu při zachování stejného vnějšího průměru i hmotnosti motoru,“ vysvětluje Milan Macholán.
 
PBS dlouhodobě investuje vysoké částky do vývoje stávajících i nových produktů. Díky tomu se jí například u jednotky Safír 5K/G MI daří kontinuálně zvyšovat limity doby do generální opravy. Pro vrtulník Ansat pak vyvinula zcela nový startér generátor EMG-200, který byl třetím vystaveným produktem na MAKS 2019. „Nově vyvinutý startér generátor EMG-200 dnes již dodáváme v řádech desítek kusů ročně. Pro nový typ vrtulníku Mi-171A2 jsme dále vyvinuli klimatizační systém, který umí chladit i vyhřívat současně, a to jak kokpit, tak i nákladový prostor vrtulníku,“ popisuje Milan Macholán.