PBS Velká Bíteš spouští novou žíhací pec

První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) investuje, i přes komplikace způsobené pandemií COVID-19, do nových výrobních technologií. Na konci měsíce března spustil generální ředitel společnosti,
Milan Macholán, novou žíhací pec na Divizi přesného lití. Vlastní slévárnu společnost provozuje již více než padesát let.

 
PBS Velká Bíteš spouští novou žíhací pec
Divize přesného lití je jedním z klíčových segmentů výroby PBS, díky kterému se může společnost pochlubit až 90% soběstačností ve výrobě turbínových pohonných jednotek pro letecký průmysl. Na světové trhy PBS dodala již více než 14 tisíc pomocných energetických jednotek, klimatizačních systémů a proudových motorů pro různé typy letounů a vrtulníků.

Slévárna PBS však dodává i samostatné odlitky pro řadu dalších odvětví:
-    odlitky pro výrobce leteckých motorů
-    odlitky pro výrobce turbodmychadel
-    odlitky pro výrobce plynových spalovacích turbín
-    odlitky pro výrobce skelné vaty
-    odlitky pro výrobce zdravotnických kloubních náhrad

Nově instalovaná elektrická vozokomorová pec se spalovací komorou od firmy Teplotechna průmyslové pece, s. r. o. Olomouc, vyvine maximální teplotu až 1200 °C. Díky vysokým teplotám spálí téměř všechny organické složky, což minimalizuje množství zplodin v provozu. Kromě vysokého výkonu je hlavní výhodou velikost žíhací komory, ve které je možné žíhat i ty nejnáročnější tvary odlitků.
„Nová žíhací pec je dalším významným krokem v modernizaci Divize přesného lití. Její denní kapacita je v porovnání s předchozím zařízením až dvojnásobná. Právě taková řešení, která zvyšují kvalitu, podporují konkurenceschopnost společnosti a zároveň šetří životní prostředí, jsou v dnešní době nejdůležitější,“ uvedl Petr Horký, ředitel Divize přesného lití.
PBS se také intenzivně věnuje výzkumu a vývoji nových slitin. Za nejúspěšnější vývojové projekty získala řadu ocenění, např. v roce 2019 cenu „TA ČR“, v roce 2020 čestné uznání v soutěži „Inovace roku“ a v letošním roce ocenění v soutěži „VIZIONÁŘI 2020“. Kromě řady dalších ocenění se PBS pyšní také titulem „Firma roku 2012“ nebo prestižním oceněním „Národní cena kvality“ z roku 2018.