Tiskové prohlášení První brněnské strojírny Velká Bíteš, a. s. (PBS) k závěrečné vyšetřovací zprávě Panelu expertů při OSN týkající se raketových útoků na Saúdskou Arábii v roce 2019

Rádi bychom Vás touto formou informovali o výsledcích vyšetřování nezávislé skupiny Panelu expertů při OSN v návaznosti na raketové útoky na letiště a rafinerie v Saúdské Arábii v loňském roce. V souvislosti s použitím střel Quds-1 použitých při útocích proběhly v českém i zahraničním tisku spekulace o tom, že daný typ střel poháněly proudové motory PBS TJ100 vyráběné naší společností. 
Tiskové prohlášení První brněnské strojírny Velká Bíteš, a. s. (PBS) k závěrečné vyšetřovací zprávě Panelu expertů při OSN týkající se raketových útoků na Saúdskou Arábii v roce 2019
Panel expertů OSN vydal závěrečnou zprávu z vyšetřování
Zpráva je veřejně přístupná na: https:ljwww.undocs.org/s/2020/326 
V technické části zprávy nezávislí experti popisují mj. pohonnou jednotku použité střely Quds-1. 

Doslovná citace ze zprávy: 
'7he primary engine is an unlicensed copy the TJ-100 turbojet produced by PBS Velká Bíteš in Czechia." 

Překlad citace: 
„Hlavním motorem je nelicencovaná kopie proudového motoru TJ-100 vyráběného společností PBS Velká Bíteš v Česku. " 

Vyjádření generálního ředitele PBS Ing. Milana Macholána: 
„Již bezprostředně po útocích na Soudskou Arábii v loňském roce jsme jednoznačně deklarovali, že PBS nikdy nedodala turbínové pohonné jednotky do Íránu, Jemenu či do jiných zemí spřátelených s těmito režimy.  Nezávislé vyšetřování OSN jednoznačně potvrdilo, že PBS nemá přímou spojitost s výše uvedenými útoky.  Tímto se znovu důrazně distancujeme od nepodložených zpráv zveřejněných v českém i zahraničním tisku o možném použití motorů vyráběných naší společností". 

Závěr vyšetřování nezávislé expertní skupiny při OSN pro Jemen tedy jednoznačně potvrzuje stanovisko společnosti PBS, že pohonné jednotky PBS nebyly použity při raketových útocích na letiště a rafinerie v Saudské Arábii v loňském roce. 

Oficiální tiskové prohlášení v PDF ke stažení zde